Oslavy 125 let od založení SDH na Babí


V sobotu 23. června 2012 oslavil náš sbor dobrovolných hasičů 125 let od svého založení. Celé sobotní odpoledne se neslo v duchu zábavy i poučení. První bod programu ( ještě před zahájením ) byl několika násobný přípitek na zrovna narozenou vnučku našeho pokladníka zeleným likérem.

Skutečný začátek nastal po malém zdržení ve 14:30 přivítáním všech přítomných a hostů velitelem Petrem Hornychem a přečtením krátké historie našeho sboru. Následovalo povstání a symbolická minuta ticha se vzpomínkou na všechny zesnulé členy. Po tomto předal náměstek starosty okrsku Náchod bratr Jaroslav Martinec medaili za zásluhy pro náš sbor. Poté se na krátkou dobu ujal slova i starosta města Náchod pan Jan Birke. Popřál nám hodně zdaru a poděkoval za naši dosavadní práci.

Tento den byl také veřejnosti představen náš nový prapor.

V areálu hřiště SK Star Babí, kde se celé oslavy odehrávaly bylo možno shlédnout výstavu jak současné, tak i historické hasičské techniky. Děti si mohly vyzkoušet stříkání z nově zakoupené ruční stříkačky, tzv. džberovky.

Členové družstva mladých hasičů předvedli jak umí poskytnout první pomoc, např. po havárii na koloběžce.

Samozřejmě se ten den odehrávaly i akčnější chvilky, jako například vyproštění osob z havarovaného vozidla. Kamarádi z jednotky SDH Dolní Radechová s vozidlem technické pomoci doslova vystříhali partičku dobrovolníku z „havarovaného“ automobilu a následnou pomoc poskytla posádka vozu záchranné služby Náchod.

Z jistých důvodů se nemohl odehrát útok mladých hasičů a tak přímo na místě se formoval útok „dědků a dětí“ v jednom. Potají se konaly dlouhé přípravy až k tomu došlo. Obrovský úlek a překvapení velitele nebralo konce. Stříkačka pořád chcípala, zadáci nemohli nabrat vodu do savic a navíc jim ještě spadnul koš, u rozdělovače nepřipojená „B“ hadice stříkala kamsi do nebe, no a „proudy“ jakž takž. Potom družstvo přišlo, tak abys věděl veliteli, jak to nemá vypadat. Prostě recese.

Odpoledne se nachýlilo ke svému konci a začala zábava za hudebního doprovodu kapely Projekt-M. Hudba, tanec, pojídání pečeně, klobás a zapíjení dobrými nápoji nepralo konce.

Celé oslavy se velice vydařily a můžeme se těšit na další ročník za pět let. To už nám bude 130, tak hlavně, abychom se jich dočkali ve zdraví.

  1. Zatím žádné komentáře.
(nebude zveřejněn)